Historien om A4

Nytänkande, utveckling och modernisering av medier, innehåll och design har funnits i A4:s DNA ända sedan starten för snart 40 år sedan.

Här är historien om oss:

Företaget som idag är A4 registrerades hos Bolagsverket den 4 november 1987. Från början var det en frilansfirma för Pelle Anderson, som just hade sagt upp sig från Dagens Nyheter efter åtta år på nattredaktionen där.

Pelles vision var att förena innehåll och design. Att få redaktörer, journalister och formgivare att jobba närmare varandra för att skapa starkare redaktionella produkter och budskap tillsammans. En kvalitet som kännetecknar A4 än idag – även om kanalerna och medieslagen vi använder oss av förstås är så många fler.

Året därpå, 1988, fick A4 sina första kunder: Kooperativa Ledares Förbund, KLF, Ericsson och Nokia. Designjobben gjordes hemma hos Pelle på Götgatan 75 i Stockholm, i vad som troligen var Södermalms enda lägenhet med dator, fax, laserskrivare, vaxmaskin, skalpell och skärplatta.

1991, långt innan mäklarna hade myntat begreppet SoFo och priserna skjutit i höjden, fick A4 sina första lokaler: en gammal nedlagd mjölkbutik på Kocksgatan.

1992 tog Pelle Anderson initiativet till Metro, den svenska medieinnovationen som kom att skaka om den globala pressen och under en period var världens största nyhetstidning. Metro började delas ut gratis i Stockholms tunnelbana den 13 februari 1995 – hösten 2009 fanns 56 dagliga upplagor av Metro i 19 länder, på 15 språk, och med en daglig läsekrets på 17 miljoner människor. Mycket har skrivits om Metros hisnande resa, bland annat denna text av Sören Larsson, ursprungligen publicerad i Makt & Media.

En annan tid – men samma passion för innehåll, design och innovation. A4:s grundare Pelle Anderson 1990.

Genom åren byggdes A4 upp steg för steg, uppdrag för uppdrag, till dagens moderna fullservicebyrå och vi anlitas idag löpande av många kära kunder – kommersiella som ideella, stora som små, alla lika prioriterade för oss.

Redan 2012 utsågs A4 av Dagens Industri till Gasellföretag – en lönsam snabbväxare – och vi är stolta medlemmar i Publishingprisets ”Hall of Fame” med ett tvåsiffrigt antal segrar i den prestigefyllda tävlingen.

A4 sysselsätter idag fler än 20 av landets skickligaste redaktörer, journalister, formgivare, projektledare och digitala specialister.

Vi sitter på Bondegatan 21 i Stockholm i ett klassiskt före detta bageri. Hantverken som utförs med passion och stolthet här i huset är numera kvalitetsinnehåll, designprojekt, strategiprocesser, medieproduktion och digital utveckling.

Välkommen till oss på A4 du också!

Låt mig berätta mer!

Vill du anlita A4, få en offert eller veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Maila mig på vd@a4.se eller ring mig på 070-357 40 06. Välkommen att höra av dig!

Jens Stenberg, VD A4