Engelskspråkiga nyhetstidningen Kyiv Independent fortsätter att leverera nyheter från krigets Ukraina. Vi har pratat med tidningens försvarsreporter Illia Ponomarenko om vikten av finansiellt stöd till oberoende medier i landet.

Illia Ponomarenko är nyligen hemkommen från Bakhmut i Donbass-regionen, där stridigheterna just nu pågår som allra värst i Ukraina. Staden beskrivs som helt sönderskjuten, med trasiga byggnader och bråte på gatorna.
– Det här är krigets mest fasansfulla slag, säger Illia Ponomarenko på telefon.

Han är försvarsreporter för Kyiv Independent och har följt invasionskriget i Ukraina sedan det började. Illia skriver både analyser om krigsstrategier och reportage från frontlinjen i den oberoende engelskspråkiga publikationen Kyiv Independent.
Han förklarar att han är säker där han är nu (den 9 januari), hemma i Butja nordväst om Kyiv. Han tackar de ukrainska trupperna för det. Frontlinjen är över 100 kilometer bort, men fortfarande drabbas Kyiv av ryska missiler och drönarattacker från luften.

Vilka är de största svårigheterna för reportrar i Ukraina just nu?
– Det är vardagliga problem, som bristen på el. Du måste ladda din laptop hela tiden – och ibland går den inte att använda. Men vill du jobba som journalist i Ukraina så går det. Vad som än händer så finns det alltid ett sätt.
Kyiv Independents redaktion i huvudstaden har genomgått en metamorfos under kriget.
– Vårt kontor är ett tempel för journalistik, ett säkert ställe, säger Illia Ponomarenko.
Här finns el, internet via satellit (Starlink) och mat- och vattenreserver för flera dagar.
– Tack vare vår kraftstation, vår Starlink, våra stearinljus och andra saker har vi kunnat fortsätta att göra det vi ska: det vill säga uppdatera vår webbplats, hålla folk informerade och fortsätta att arbeta som journalister och berätta, säger Illia Ponomarenko.

Men för att kunna fortsätta verksamheten behöver Kyiv Independent också ekonomiskt stöd, poängterar han. I krigstid går det inte att sälja annonser. Kyiv Independent lever vidare på bidrag som tidskriften får via Patreon.
– Ukrainska journalister behöver stöd från journalistkollegor i andra länder och från våra läsare förstås, säger Illia Ponomarenko.
Hittills har insamlingen gått bra, men än är inte kriget över. Svenska journalistiska byrån A4 har valt att under hela 2023 bidra till tidningen.
– Man brukar säga att sanningen är krigets första offer. Därför är det extra viktigt att kunna stödja en oberoende publicist i Ukraina. Och därför har vi på samma sätt som flera andra publicistiska företag i Sveriges valt att ge bidrag till Kyiv Independent, säger Göran Carstorp, vd för A4.

A4 kommer varje månad att ge ett bidrag på 300 amerikanska dollar till Kyiv Independent.
– Eftersom vi är ett journalistiskt företag så vill vi värna den fria journalistiken, säger Göran Carstorp.
Illia Ponomarenko menar att situationen i Kyiv blivit bättre de senaste veckorna. Bristen på el uppkommer inte lika ofta. Och han har gott hopp om att kriget kan få ett slut innan nästa årsskifte.
– Jag säger inte att det kommer att hända, men det är möjligt. Det är realistiskt möjligt. En ukrainsk seger skulle vara en mycket tydlig och stark stoppsignal till andra diktatoriska regimer: ”Bryt inte freden, för ni kommer bli tillbakavisade.”

Text: Matilda Nilsson, reporter A4

Läs mer
Illia Ponomarenkos nyhetsartikel från slaget i Bakhmut (5/1-22)
Analys av krigsläget inför 2023 (20/12-22)
Stöd Kyiv Independet via Patreon