Vilken galakväll det blev! A4 tog hem tre glimmande guldstatyetter på Publishingprisets utdelning igår, torsdag.

Tre gånger gick A4:s medarbetare upp på scenen på Berns i Stockholm, för att få blommor, diplom och intervjuas av galans programledare Jesper Rönndahl.

Publishingpriset är en anrik tävling som årligen belönar lovvärd redaktionell kommunikation. Svensk biblioteksförenings magasin Biblioteksbladet tog två guld i årets upplaga av denna tävling.

Dels för sitt magasin (en seriös och engagerande tidning, med vågad layout, god typografi och suggestiva illustrationer enligt juryn). Dels för ett digitalt nummer av tidningen där man översatt hela tidningen till engelska då den innehöll en spännande granskning av den internationella biblioteksorganisationen Ifla. Det numret fick läsare över hela världen.
– Det är glädjande och uppmuntrande att hårt arbete och höga ambitioner uppmärksammas och premieras, säger Thord Eriksson som är chefredaktör för Biblioteksbladet.

– Det här är resultatet av mångas insatser: frilansande skribenter, fotografer och illustratörer, kollegor på A4 och inte minst vår uppdragsgivare Svensk biblioteksförening. Utan en ägare med insikt om värdet av att ge sin tidning ett publicistiskt oberoende, så skulle Biblioteksbladet inte vara vad den är.

Akademikerförbundet SSR:s medlemstidning Akademikern mottog guld för sitt magasin – som enligt juryn har ett lekfullt och nyskapande bildspråk, fina grafiska element, bra flöde samt utmärkt tryckkvalitet. Chefredaktör för Akademikern är Annika Clemens.

Hon gick själv upp på scenen tre gånger då hon även är en del av Biblioteksbladets redaktion.

Akademikern har belönats inte mindre än sju gånger sedan 2015.

– Fantastiskt roligt att Akademikern får pris igen. Och riktigt skoj att den proffsiga och lekfulla formen som vår stjärn-AD Sandra Johnson trollar fram i varje nummer uppmärksammas. Jag är också glad och stolt över att våra viktiga granskande reportage om socionomers arbetsvillkor som skrevs av Karin Persson prisas, säger Annika Clemens.

– Vi är tacksamma för att få möjligheten att göra Akademikerförbundet SSR:s medlemstidning för så många viktiga yrkesgrupper.

Övriga medarbetare från A4 som ingår i teamen kring tidningarna är AD Christian Williamsson och digital redaktör Therese Johansson.

I bilden ovan: Silvia Ernhagen (Svensk biblioteksförening), Thord Eriksson, Therese Johansson och Annika Clemens (A4).