Tidningen Sjukhusläkaren har fått ny snygg form och ett vassare tilltal. Redaktionens proffsiga och angelägna journalistik kommer till sin rätt i det nya magasinsformatet.

– Det känns otroligt roligt att äntligen kunna bläddra i ”nya” Sjukhusläkaren. Vi är själva väldigt nöjda med resultatet, både innehålls- och formmässigt, men även med arbetet som har tagit oss hit. Nu ser vi fram emot att fortsätta vår utveckling och vårt samarbete med AD Sofia Wixner och A4, säger Anna Sofia Dahl som är chefredaktör för Sjukhusläkaren.
Sjukhusläkaren är publicistiskt oberoende och har ett granskande uppdrag. Utgivare är Sjukhusläkarna – den största föreningen inom Sveriges Läkarförbund med ungefär 21 000 medlemmar. Föreningen har som uppgift att stärka läkarna i sin yrkesroll, men också främja hälso- och sjukvården i Sverige och gynna kopplingen mellan klinisk verksamhet och medicinsk forskning och utbildning.

Sjukhusläkarens omslag

 

A4 tog över formgivningen av Sjukhusläkaren i somras, och började layouta tidningen i gamla formen. Parallellt med detta pågick ett intensivt och kreativt utvecklingsarbete. Under hösten arbetade redaktionen och delar av föreningens styrelse tillsammans med projektgruppen från A4 igenom tidningens syfte, vinjetter, tilltal och form.
Sofia Wixner är AD för tidningen och ligger bakom den nya formen. Hon ville skapa ett modernt magasin med en varierad och flexibel form.

– Sjukhusläkaren har så mycket bra material och det var mitt mål att lyfta mixen och även skapa utrymme för redaktionen att tänka i nya banor när det gäller presentationen.
Tidningen fick en ny logga, ett nytt mindre format, nya typsnitt, ny färgskala och ett exklusivare papper.
– Det är en stor förändring, men jag hoppas att läsarna ska hålla med om att vi har bevarat Sjukhusläkarens kärna, gjort den ännu bättre och att redaktionen ska känna att den har fått nya verktyg att jobba med, säger Sofia Wixner som ser fram emot att få vara med i den fortsätta utvecklingen av Sjukhusläkaren.

I projektgruppen ingick redaktionen för Sjukhusläkaren – chefredaktör Anna Sofia Dahl ihop med kollegorna Malin Gavelin och Eva No

rdin. Även Sjukhusläkarnas styrelse var med under förarbetet.
– Det är viktigt att jobba medvetet och med god förankring när man gör om någonting som många tycker om, säger Sofia.