Är AI (artificiell intelligens) ett hot mot journalistiken – eller kan din journalistik bli vassare med hjälp av AI? Vi har bjudit in Anne Lagercrantz (SVT), Martin Fredriksson (nyhetsbyrån Sirén) och Madelaine Levy (SvD) för att debattera de hot och möjligheter som artificiell intelligens innebär för oss i mediebranschen.

På flera redaktioner används redan AI-teknik på olika sätt, till exempel genom robotjournalistik eller för att personalisera innehåll och rekommendera artiklar. Men under det senaste halvåret har så kallad generativ AI (AI som kan skapa text, bild och rörligt på liknande sätt som människor) gjort stora framsteg. Vilken nytta kan kraftfulla AI-verktyg ha för små och stora redaktioner? Och vilka fällor måste journalister ha koll på för att inte riskera att röja sina källor eller publicera osanna uppgifter?

Tid: Tisdag 20 juni 2023
Plats: A4, Bondegatan 21, Stockholm
Program: Kl 17:00–17:30. Paneldebatt om AI & journalistik.
Kl 17:30–19:00. Branschmingel på A4:s mysiga innergård.

I panelen:

Anne Lagercrantz vill bland annat prioritera AI-frågor i sin roll som ordförande för publicistorganisationen Utgivarna. Just nu är hon divisionschef för SVT Nyheter och Sport, men snart tillträder hon som vice vd för SVT.

Martin Fredriksson är nyhetsbyrån Sirens utvecklingschef. Han har byggt Sirens textrobot Robotea, som var nominerad till Stora Journalistpriset 2017.

Madelaine Levy är biträdande kulturchef och utvecklingsredaktör på SvD. Med hjälp av maskininlärning och AI-teknik har SvD Kultur kunnat analysera mönster i flera av Sveriges största podcaster.

Matilda Nilsson
Matilda Nilsson

Moderator är Matilda Nilsson, reporter och redaktör hos oss på A4. Hon producerar återkommande guider för publicister för branschorganisationen Sveriges Tidskrifter.

Anmäl dig senast den 14 juni till Monika@a4.se. Skriv i mejlet om du kommer bara på paneldebatten, minglet eller båda.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD, David Lagerlöf, Eva Edsjö/Sveriges Television och Sara Arnald