Idag tisdag invigs Almedalsveckan 2023. Tre av A4:s chefredaktörer är på plats i Visby och modererar olika seminarier för sina respektive uppdragsgivare.

– Har man som organisation något att säga, en fråga som man vill lufta, då är Almedalen fortfarande bäst. Det finns inget som slår det, säger Thord Eriksson som modererar inte mindre än fyra seminarier.

Han är chefredaktör för Biblioteksbladet och van samtalsledare. Från A4 har han två kollegor med sig på plats: Annika Clemens jobbar för Biblioteksbladet men är också chefredaktör för tidningen Akademikern och Annika Sjöberg är chefredaktör för Socionomen.

Alla tre modererar seminarier för sina respektive tidningar och sina huvudmän, Svensk Biblioteksförening och Akademikerförbundet SSR.

Thord Eriksson och Annika Clemens har arbetat med Biblioteksbladets program sedan i februari. Tidningen arrangerar en hel dags debatt i samarbete med Svensk biblioteksförening och Biblioteken på Gotland.
Thord Eriksson ser särskilt fram emot det första samtalet som handlar om politikers inflytande över offentligt finansierad konst och kultur.

– Det är ett väldigt aktuellt ämne. Som tidning har vi en oberoende ställning gentemot vår utgivare och mot dem vi bjuder in. Det gör att vi kan ställa kritiska frågor, säger han.
I samtalet deltar Alexander Christiansson (SD), Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm och Helene Öberg, ordförande för Svensk biblioteksförening. Några av Biblioteksbladets övriga programpunkter handlar om algoritmer, AI och skolbibliotek. Övriga gäster är bland andra Mats Svegfors som är särskild utredare i kultursamverkansutredningen, mediestrategen Brit Stakston, Linnea Lindquist, biträdande rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg och Carl Heath, senior forskare vid Rise.

Socionomen och Akademikern ges ut av Akademikerförbundet SSR. Tidningarnas chefredaktörer håller gemensamt i två olika panelsamtal på onsdagseftermiddagen. Här diskuteras den bristande tilliten till socialtjänsten respektive psykisk ohälsa bland unga. De valda ämnena ligger uppenbarligen rätt i tiden för intresset har varit stort redan i förväg, berättar Annika Clemens på Akademikern.

– Det är många som har hört av sig och velat delta i våra olika paneler. Det här ska bli väldigt roligt! säger hon.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) deltar, dessutom bland andra Kerstin Evelius från SKR och Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR.
– Vi är verkligen glada över att Akademikerförbundet SSR ger oss förtroendet att göra detta. Vi journalister är vana vid att hitta intressanta frågeställningar och skapa ett fördjupande innehåll så jag hoppas att de som lyssnar ska gå därifrån med några nya insikter och tankar, säger Annika Sjöberg som är chefredaktör för Socionomen.

Behöver du stöd i att arrangera ett panelsamtal? Vill du också ha hjälp av en professionell samtalsledare? Hör av dig till vd@a4.se så hjälper vi dig!

Här kan du läsa mer om Biblioteksbladets evenemang:

Vi ses i Visby!

Och här finns information om Socionomens och Akademikerns program:

Socionomen på plats i Almedalen – anordnar panelsamtal med flera gäster!