Hitta konfliktpunkterna och sätt publiken i fokus – att få till ett bra panelsamtal är en konst. Vi bad A4-journalisterna Thord Eriksson, Annika Clemens och Annika Sjöberg, alla vana samtalsledare, att sätta ihop sin bästa tipslista.

 

Thord Eriksson, Annika Clemens och Annika Sjöberg är alla chefredaktörer, med ansvar för varsin titel här på A4, där vi producerar kvalitetsjournalistik i alla kanaler på uppdrag av våra kunder.

Under de senaste åren har A4 fått allt fler förfrågningar om att sätta samman och moderera olika typer av paneldebatter och seminarier. Uppdragsgivarna är ofta organisationer inom civilsamhället, exempelvis fackförbund och yrkesföreningar.

Att upplägget och sammansättningen av deltagare är genomtänkt och att man inläst på ämnet man ska prata om är nycklar till att lyckas som moderator. Men det är inte det mest centrala, enligt Thord Eriksson, som har tio års erfarenhet som samtalsledare, ofta inom kultursfären.

– Den viktigaste tillgången är att behärska det journalistiska hantverket, att kunna identifiera och tydliggöra kärnan i en fråga och att ställa frågor på ett sätt som ger tydliga svar, säger Thord Eriksson som på A4 är chefredaktör för Biblioteksbladet, Svensk biblioteksförenings tidning.

 

Även Annika Clemens, chefredaktör för Akademikerförbundet SSR:s medlemstidning Akademikern, lyfter fram att just journalister ofta är bra på att sätta samman och moderera samtal. 
– Som journalister utgår vi från frågor som är mest relevanta och intressanta snarare än att styras av en viss organisations agenda. Vi kan ställa kritiska frågor till alla sidor, något som lyfter debatten och gör att alla parter behöver vässa sina argument. På så sätt lyfts frågor som är viktiga för vår kund på ett allsidigt sätt, säger hon.

 

Annika Clemens och Annika Sjöberg, chefredaktör för tidningen Socionomen, modererade ett samtal på Almedalsveckan somras. Och nu i januari ska de tillsammans hålla i två panelsamtal för Akademikerförbundet SSR:s räkning. Ett i Malmö och ett i Göteborg. Ämnet på båda orterna är Barn skjuter barn – Hur vänder vi utvecklingen?

Annika Sjöberg har även i flera år hållit panelsamtal på Socionomdagarna som arrangeras av Akademikerförbundet SSR.

Hon ger rådet att välja både ämne och paneldeltagare med omsorg, liksom hela sammanhanget för samtalet.

– Man behöver ha en genomtänkt grundstruktur för samtalet och samtidigt inte bli för låst vid den, utan kunna ta frågor på uppstuds. Sen gäller det att låta alla paneldeltagare komma in i samtalet med sina bästa argument, och att våga ställa spetsiga frågor.

 

A4-medarbetarnas tips för att få till en bra paneldebatt:

  1. Noggranna förberedelser kring ämne, deltagare och det praktiska – lokal, scen, teknik.
  2. Publiken i fokus. Vilka frågor är intressantast för dem?
  3. Välj panelister med omsorg. Om alla tycker lika blir det ingen debatt.
  4. Förbered paneldeltagarna väl. Förintervjua och sätt dig in i vilka ståndpunkter de har. Hjälp dem att slipa sina argument.
  5. Missa inte markkontakten. Prata inte bara OM personer utan MED personer som är konkret berörda av ämnet.
  6. Hitta motsättningarna! Våga ställa spetsiga frågor.
  7. Håll koll på tidsschemat, avbryt om någon blir långrandig eller kommer in på stickspår.
  8. Sammanfatta och konkretisera.

 

Vill du ha hjälp med att arrangera en paneldebatt eller behöver du hyra in en skicklig moderator? Hör av dig till A4:s vd jens@a4.se